Design Reform 30 vuotta

Design Reform täyttää 30 vuotta!

Design Reform täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Muotoilutyön sisällöt ovat laajentuneet vuosien aikana. Teollisesta muotoilusta aloittanut yritys on kasvanut strategisen muotoilun asiantuntijaksi. Rohkea visionäärisyys on ollut mukana koko historian ajan. Esimerkiksi tällä hetkellä ratkomme tuotekehityksen ja muotoilun haasteita myös virtuaalisen todellisuuden avulla.

Haluamme kiittää kaikkia asiakkaittamme; niin pitkäaikaisia kuin lyhyempienkin projektien kumppaneita. Toiminta-ajatuksemme perusta on tuottaa asiakkaillemme kannattavampaa liiketoimintaa ja onkin ollut upeaa olla rakentamassa suomalaista menestystä ja kilpailuetua jo näin pitkän ajan. 30-juhlavuoden tunnuksemme symbolisoi sekä räiskyvää yrittämisen juhlaa että muotoilun ilosanomaa.

Design Reform 80-luku

Design Reformin perustaminen

Design Reform t:mi perustettiin 19.10.1988. Yrityksen perustaja teollinen muotoilija Reijo Markku (MA) oli ollut mukana jo monessa hankkeessa ennen kuin toiminimi haettiin. Ensimmäiset projektit olivat melko selkeitä teollisen muotoilun hankkeita, joissa oli mukana usein tekninen asiantuntijuus. Yhteistyö tuotannon suunnittelun kanssa oli merkittävää jo silloin. Tämä antoi selkeän suunnan tulevillekin hankkeille: teollinen muotoilu tarvitsee ympärilleen muutakin osaamista, jotta saadaan aikaan merkittäviä lopputuloksia.

Ensimmäisiä asiakkuuksia oli Saastamoisen ikkunatehdas, jolle suunniteltiin uusi puu-alumiini ikkunajärjestelmä ja VTT, jonka maanalaisen testilaboratorioon muotoiltiin laitteita ja värisuunnitelma.

Design Reform 90-luku

90-luku

90-luvulla Design Reform alkoi kehittää laaja-alaista design-ajattelua. Silloin siitä käytettiin nimitystä design management. Se korosti yrityksen tuotteen ja palvelun, fyysisen toimintaympäristön ja viestinnän kokonaisvaltaista huolenpitoa. Reform oli yksi osa design management(dm) -toimistoa, jossa yhdistyi teollinen muotoilu, tuotannon suunnittelu ja markkinointiviestintä. Kun 90-luvun alun lamasta selvittiin hengissä 1994 toiminimi muuttui osakeyhtiöksi, joka toi mukanaan lisää uskottavuutta ja luotettavuutta.

Painesuodattimia tehnyt Larox oli merkittävä asiakas, jolle saimme pala palalta rakentaa dm-kulttuuria. Yhteistyö Haltonin Groupin kanssa alkoi teollisesta muotoilusta mutta laajeni laaja-alaiseksi muotoiluyhteistyöksi. Fazerille suunniteltiin tax free -osastoille myyntitelineitä laivoihin ja lentokentille.

Design Reform 2000 -luku

2000-luku

2000-luvulla Design Reform pääsi tekemään mitä se parhaiten osasi. Saimme haasteeksi sekä julkisia että yrityksille suunnattuja laaja-alaisia projekteja. Olimme myös luomassa ammattikorkeakouluihin DM-sisältöjä opetussuunnitelmiin. Niitä myös testattiin käytännössä luennoimalla kursseilla.

Jokeri-bussin visuaalisen toimintaympäristön suunnitteluprojekti oli hurja haaste pienelle toimistolle. Mutta vahva motivaatio ja innostus takasivat upean lopputuloksen. Helsingin liikuntaviraston kanssa kalustimme Keskuspuistoa urheilutelineillä ja muilla puiston kalusteilla. Saimme olla myös mukana muotoilemassa Finnzymesin menestystarinaa laboratoriolaitteista brändiin. Teimme mittavan työn Punaiselle Ristille: Principals in Action -tuotteet levisivät joka puolelle maailmaa. Lahtelaisen Trio-kauppakeskuksen brändimanuaalin luominen oli mahtava kokemus.

Design Reform 2010 -luku Muotoile itsesi

2010-luku

2010-luku alkoi hieman hämmentyneissä tunnelmissa kun v. 2008 alkanut lama oli vähentänyt työtilaisuuksia. Ei kuitenkaan lannistuttu, vaan taisteltiin uusia projekteja. Helsinki oli vuonna 2012 Maailman muotoilupääkaupunki ja saimme tehtäväksemme hienon projektin: Helsingin liikuntavirastolle räätälöity Muotoile itsesi -hanke oli merkittävä uusien puistourheilulaitteiden tuotekehitys- ja palvelumuotoiluhanke. Prototyypit rakennettiin neljälle rastille Töölönlahden ympärille, jossa ne ovat edelleen ilahduttamassa käyttäjiään.

Muista asiakkaista mainittakoon Outotec, jonka kanssa aloitimme visualisoida heidän osaamistaan ja teknologiaa 3d-animaatioiden muodossa. Kehitimme pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä: laaja-alainen yhteistyö HSL:n kanssa jatkui mm. Runkolinjojen brändäyksellä ja Liikennevirasto tilasi Kehäradalle kattavan palvelumuotoilun pilotin.

Design Reform Tulevaisuus

Nykyään

2010-luku kokonaisuudessaan on ollut hurjaa uusien palvelujen kehittämistä. Toisaalta alkuperäinen teollinen muotoilukin on nostanut päätään. Muotoilemme mm. Mobidiagille edistyksellistä laboratorio-laitteistoa ja sen markkinointimateriaalia. Flowroxille muotoilemme uusia tuotteita ja käyttöliittymiä. Olemme myös suunnittelemassa pääkaupunkiseudun sähköbussijärjestelmään latausmastoja.

3d-animaatiot ovat saaneet rinnalleen Virtual Reality(VR) -tuotannot, joilla pystytään katsomaan tulevaisuuden ympäristöjä ja teknisiä ratkaisuja tavalla joka ei jätä ketään kylmäksi. Lisäksi olemme mukana kehittämässä tulevaisuuden 3d-printattavia kaupunkirakenteita ja uutta liiketoimintaa Lappeenrannan ympäristöön EU-rahoitteisessa megahankkeessa, jossa mukana on eturivin suomalaisia yrityksiä ja korkeakouluja.

Tällä hetkellä Suomessa maistellaan nousukauden hedelmiä. Suomi on esimerkiksi pullollaan PK-yrityksiä, joilla on  hyviä tuote- ja palveluideoita: laaja-alaisella muotoiluotteella voitaisiin saavuttaa vieläkin kannattavampaa liiketoimintaa ja sitä kautta vahvistaa kansantaloutta. Design Reform jatkaa laaja-alaisen muotoilun sisältöjen kehittämistä ja sen soveltamista paremman suomalaisen kilpailuedun saavuttamiseksi: meillä muotoillaan menestys!